Bekijk de webinar ‘Waar is een dak eigenlijk goed voor’

Er moet een beloningssysteem komen voor bedrijven die hun daken verduurzamen. Dat vindt vestigingsmanager Albert-Jan Kerssen van idVerde Advies. Bedrijven aanspreken op hun verantwoordelijkheid is prima, maar daar mag wel iets tegenover staan. Kerssen was samen met André van den Engel van VEBIDAK gastspreker tijdens het webinar. ‘Waar is een dak eigenlijk goed voor?’ dat TotaalDakConcept in samenwerking met Eisma Bouwmedia op 28 uitzond. In de uitzending over multifunctionele daken lag de focus op groendaken.

Nationaal Daken Plan

Webinar TotaalDakConcept ism Eisma BouwmediaEen groendak vraagt de nodige investeringen. Kerssen: “Alle functies op een multifunctioneel dak vragen veel van de dakconstructie. De dakbedekking en het gebouw onder het groen moeten goed zijn. Is dat niet zo, dan heb je kans op lekkages met gevolgschade. Dit vraagt de nodige investeringen. Ik spreek nadrukkelijk van investeringen en niet van kosten, want als je het goed aanpakt, verdien je het terug. Ergens kun je bedrijven aanspreken op hun verantwoordelijkheid ten aanzien van de maatschappij; dat een bedrijf verantwoordelijk is voor de verduurzaming en het effect van het gebouw op de omgeving. Als dakenbranche zijn we er druk mee bezig om dit soort onderwerpen – de beleidsmatige kant van dit thema – aan te kaarten. Een van onze platformen daarvoor is het Nationaal Daken Plan.” Want alleen de stokbenadering werkt niet, vindt Kerssen. “Belonen kan juist zeer zinvol zijn.”

Klimaatverandering

Zeker omdat groendaken in het kader van klimaatverandering noodzakelijk zijn. Daken met levende beplanting houden water vast, brengen verkoeling in de omgeving, kunnen luchtzuiverend werken in steden, brengen biodiversiteit, absorberen geluid en kunnen onder bepaald omstandigheden zelfs een energiebesparende functie hebben.

Waterbuffering

Uit een peiling bleek een meerderheid van de kijkers de noodzaak van groendaken inziet, net als gastspreker André van den Engel, adjunct-directeur van brancheorganisatie VEBIDAK. “Als je denkt aan mogelijkheden van waterbuffering, dan horen groendaken zeker in het rijtje van oplossingen thuis. Daarnaast kun je denken aan een stuk koeling van de onderliggende gebouwen.”

Webinar terugkijken

Albert-Jan Kerssen nam de kijker mee in de mogelijkheden, opbouw en onderhoud van extensieve en intensieve groendaken en daktuinen. André van den Engel deelde zijn technische expertise van het platte dak. Het webinar ‘Waar is een dak eigenlijk goed voor’? is nog steeds terug te zien via https://www.bouwwebinar.nl/webinar/waar-is-een-dak-eigenlijk-goed-voor/

Deel dit bericht via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Volg ons:

Meer berichten