Zonreflectiedak

Zonreflectiedak. Wat is dat?

Voorbeeld van een zonreflectiedak

Een zonreflectiedak is een wit dak dat zonlicht reflecteert. De witte kleur zorgt ervoor dat warmte wordt weerkaatst in plaats van geabsorbeerd. Het dak blijft hierdoor koeler en er trekt minder warmte in het gebouw. De voordelen van een koeler dak: 1. Klimaatbeheersing in het gebouw wordt gemakkelijker en voordeliger; binnen wordt de temperatuur comfortabeler en het energieverbruik voor koeling (airconditioning) gaat omlaag. 2. Een wit en koeler dak is beter voor het milieu. Het helpt om opwarming van de omgeving, die niet goed is voor de leefbaarheid, te verminderen. Hoe hoger de reflectiewaarde (SRI – Solar Reflectance Index) en hoe beter de thermische dakisolatie hoe meer energiebesparing mogelijk is.

Soorten zonreflectiedaken

Een zonreflectiedak wordt uitgevoerd met hoogwaardige kunststof dakbanen op basis van FPO (Icopal Monarfin) of PVC (Icopal Cosmofin) met een witte afwerking.  De zeer hoge reflectiewaarde van de kleur Reflectie Wit staat voor optimale zonreflectie.

Toepassingsmogelijkheden

Toepassing van zonreflectiedaken wint terrein met het toenemende belang van zuinig omgaan met energie. Reflecterende dakbedekking is het meest effectief voor:

  • Gebouwen met koeling/airconditioning (vooral wanneer de kosten om te koelen hoger zijn dan de kosten om te verwarmen)
  • Daken met zonnepanelen
  • Daken met weinig isolatie
  • Gebouwen waar veel warmte vrijkomt

Denk aan nieuwbouw of dakrenovatie van scholen, ziekenhuizen, industriële gebouwen, maar ook aan woningen.

Subsidie op reflectiedak

Eigenaren van bedrijfspanden die kiezen voor een wit reflecterend dak kunnen Energie-Investeringsaftrek (EIA) aanvragen. Dit geldt voor na-isoleren van het dak in combinatie met het aanbrengen van een wit dak.

Bestekservice zonreflectiedak

Totaal Dak Concept stelt een gratis bestekservicetool ter beschikking waarin het zonreflectiedak ook is opgenomen. Ga naar bestekservice plat dak om de algemene tool te starten. Of ga direct naar bestekservice zonreflectiedak om zonder kans op fouten de bestekservice verder in te vullen. Alle keuzes zijn dan afgestemd op het zonreflectiedak.