Kennisbank

Vegetatie- of groendaken zijn bijna niet meer weg te denken op platte en hellende daken. Maar waarom worden ze toegepast, oftewel wat zijn de voordelen?

Om te beginnen maken we onderscheid tussen Extensieve- en Intensieve vegetatiedaken. Extensieve vegetatiedaken bestaan veelal uit soorten sedums en  zijn relatief licht met een gewicht (waterverzadigd max. 80kg/m2) en daarmee toepasbaar op veel daken. Intensieve vegetatiedaken oftewel daktuinen kunnen bestaan naast lichte beplanting uit stuiken en zelfs bomen. Het gewicht van deze daken kunnen oplopen van honderden kilo’s tot wel meer dan een ton per m2 afhankelijk van de toepassingen/gebruik. Denk daarbij aan recreatie op het deze daken. Vegetatiedaken hebben regelmatig onderhoud nodig van een dakhovenier!

Voordelen van vegetatiedaken zijn legio. Naast de fraaie uitstraling heeft het een zeer goede bijdrage aan de biodiversiteit in de gebouwde omgeving. Daarnaast heeft het een duidelijk verkoelend effect in de zomer op het binnenklimaat van het gebouw.

Voorzieningen

Natuurlijk dienen er de nodige voorzieningen getroffen te worden. Vanzelfsprekend moet de dakconstructie de extra belasting van het vegetatiedak kunnen dragen. De dakbedekkingsconstructie kan bij een Intensief vegetatiedak bestaan uit een omgekeerd dak met XPS isolatie of een warmdak met drukvaste isolatie, zoals C-EPS mortel of Foamglas (CG) en bij een Extensief vegetatiedak alleen uit een warmdak. Het dakbedekkingssysteem dient ten alle tijden worteldoorgroei bestand te zijn!! Daarnaast speelt drainage een belangrijke rol bij vegetatiedaken. Overtollig regenwater moet worden kunnen afgevoerd! Voorkomen moet worden dat de wortels van de vegetatie niet in het water komen te staan. Een juiste drainage mat voert niet al het regenwater af maar houd een bepaalde hoeveelheid vast voor de droge periodes. Sedum plantjes kunnen een periode zonder water maar bij Intensieve daken is het absoluut noodzakelijk dat er gesproeid wordt in droge periodes.

Naast de genoemde combinatie mogelijkheden van recreëren op vegetatiedaken is de combinatie met zonnepanelen een interessante. Door het koelend effect in de zomer van het vegetatiedak hebben de zonnepanelen hierdoor een hoger rendement. Dit kan wel tot 10% schelen!