Omgekeerd dak in combinatie met XPS-isolatie

In mijn laatste blog ging ik in op de valkuilen bij het ontwerpen van multifunctionele daken. In deze blog zoeken we verdieping en ga ik in op de technische oplossingen. De dragende onderconstructie bij multifunctionele daken is (door de extra zware belasting) altijd een betonnen constructie. Van deze betonnen ondergrond kan optimaal gebruikt worden gemaakt. Immers beton is waterdicht tussen de scheuren! Laat dus de betonnen ondergrond meewerken in het duurzaam waterdicht functioneren van het dak. Dit doe je door het dakbedekkingssysteem volledig te kleven op de beton.

bitumineus dakbedekkingssysteem

De beste resultaten bereik je door te kiezen voor een bitumineus dakbedekkingssysteem die natuurlijk worteldoorgroeibestendig dient te zijn. De betonnen ondergrond moet wel op afschot gestort worden (absoluut geen zand/cement afschotlaag toepassen), bij voorkeur vlinderen en stralen (cementhuid verwijderen). Vervolgens dient u een bitumenprimer en een volledig gekleefd tweelaags gemodificeerd gebitumineerd dakbedekkingssysteem aanbrengen. Door deze applicatie zal er bij een eventuele beschadiging of uitvoeringsfout van het dabedekkingssysteem geen lekkage ontstaan door de volledige hechting van het dakbedekkingssysteem aan de betonnen ondergrond. Het beton werkt dan in dit geval mee aan de duurzame waterdichting van het dak. Zou men geen volledige verkleving realiseren dan kan er bij een onverhoopte lekkage (door mechanische beschadiging of uitvoeringsfout in het dakbedekkingssysteem) lekwater kunnen lopen tussen dakbedekking en betonnen ondergrond (onderloopsheid van water). Lekkages ontstaan binnen dan op een andere plaats (bij een doorvoer of scheur in de betonnen ondergrond) dan de beschadiging in het dakbedekkingssysteem. De oorzaak is dan nauwelijks meer te vinden! Rest dan alleen nog maar symptoombestrijding of het tijdelijk verwijderen van de dakafwerking om de oorzaak te kunnen vinden met alle nadelen van dien!

XPS-isolatie bij omgekeerd dak

Bij het omgekeerd dak wordt de XPS-dakisolatie los gelegd op het dakbedekkingssysteem. Hierbij geeft de XPS-isolatie een extra bescherming tegen mechanisch beschadigingen van het dakbedekkingssysteem. Bouwfysisch gezien is het omgekeerd dak de perfecte oplossing. Immers het dakbedekkingssysteem is tevens de dampremmende laag. De kans op inwendige condensatie is daardoor uitgesloten. Wel dient er rekening mee te worden gehouden dat er eerst een ventilerende laag op de XPS-isolatie wordt aangebracht, voordat de verdere afwerking van het multifunctionele dak wordt geïnstalleerd.

Warmdak in combinatie met CG- of C-EPS-isolatie

Waterretentiedak

Een goed alternatief is een speciaal warmdak met CG- of C-EPS isolatie. Het is niet altijd mogelijk het omgekeerd dak toe te passen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld aan retentiedaken. Cellulair Glas (CG) isolatie is van zichzelf waterdicht en geeft dus in het warmdak extra zekerheid wanneer onverhoopt beschadiging in het dakbedekkingssysteem optreedt. Daarnaast heeft het een zeer hoge drukvastheid en is van zichzelf dampdicht, iets wat bouwfysisch zeker een voordeel is (een dampremmende laag is bouwfysisch dus niet nodig). De CG-isolatie bestaat uit ‘broodjes’ die volledig gekleefd worden op de betonnen ondergrond. Ook de naden worden gekleefd/gevuld. Het kleefmiddel kan warm verwerkbare bitumen zijn of een ander door de CG-leverancier geadviseerde kleefstof. Afschot kan gecreëerd worden in de betonnen ondergrond of men kan afschot CG isolatie gebruiken. Op de CG-isolatie wordt vervolgens een volledig gekleefd bitumineus dakbedekkingssysteem, eventueel in combinatie met een EPDM-dakbedekkingssysteem aangebracht.

 Cementgebonden geëxpandeerd polystyreenschuim (C-EPS) afschotmortel wordt als een mortel op het dak aangebracht in de dikte die noodzakelijk is om de vereiste warmteweerstand te waarborgen en kan op afschot worden aangebracht. Afschot in de ondergrond is dan niet nodig. Door speciale toevoegingen is de C-EPS op zich waterdicht en daardoor prima geschikt voor toepassing in deze speciale daken. Ook de drukvastheid van de C-EPS maakt het geschikt voor deze toepassing. Het is bij multifunctionele daken wel belangrijk dat er veel aandacht geschonken wordt aan het bouwfysisch aspect (door het uitvoeren van een bouwfysische berekening). Veelal blijkt daaruit dat het raadzaam is om op de betonnen ondergrond eerste een bitumineuze dampdichte laag aan te brengen, volledig gekleefd op de betonnen ondergrond. Op de C-EPS wordt een volledig gekleefde bitumineuze dakbedekkingssysteem eventueel in combinatie met een EPDM-dakbedekkingssysteem aangebracht.

Bij multifunctionele daken, zoals intensieve vegetatiedaken, retentiedaken, parkeer– en terrasdaken of combinaties daarvan, dient er extra aandacht geschonken te worden aan de dakbedekkingscontructie. Daarbij is het niet raadzaam om zomaar te kiezen voor een losliggend aangebracht dakbedekkingssysteem. Dit vraagt in de toekomst om problemen!

 

bestekservice TotaalDakConcept

Bram Kranenburg

DakAdviesKranenburg, adviseur TotaalDakConcept

 

Deel dit bericht via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Volg ons:

Meer berichten