Duurzaamheid en energieprestaties uitgangspunt bouw Boston en Seattle

De naamstelling doet al vermoeden dat het om prestigieuze projecten gaat: Boston en Seattle, twee imposante woontorens op de Kop van Zuid in Rotterdam. Rotterdamse allure, want wat grootschalige, moderne architectuur betreft scoort de stad de hoog. De namen verwijzen naar de pakhuizen die ooit deze plekken stonden. Bijzonder zijn de die in de lamellen gevelpanelen zijn geïntegreerd en die een verbinding leggen naar de haven en de roemruchte historie van de Holland-Amerika Lijn.

De ontwerpen van Van Dongen-Koschuch Architects and Planners staan op een plint van commerciële ruimten (winkels en horeca) en een bovengrondse (en gedeeltelijk ondergrondse) parkeergarage van vier lagen. In totaal bevatten de 70 meter hoge en 23 verdiepingen tellende torens 220 woningen. Een groendak zorgt voor de landschappelijke verbinding tussen beide torens. Het dak biedt ook een gezamenlijk dakterras voor de bewoners, die er kunnen genieten van een formidabel uitzicht over de havenstad. Het kruisvormige ontwerp van Boston en Seattle zorgt ervoor dat het bouwvolume wordt onderbroken en geeft de woontorens een elegante en ranke uitstraling.

Isolatieplaten Kingspan

Duurzaamheid en laag energieverbruik (koeling met water uit de Maas!) waren belangrijke uitgangspunten bij het ontwerp. TotaalDakConcept was met Van Wylick Isolerende Mortels en Kingspan betrokken bij de bouw van de torens. Om te voldoen aan de duurzaamheidseisen is gekozen voor hoogwaardige Kingspan isolatieproducten. Platdak TotaalDakConcept Boston SeattleDe Kooltherm K3 Vloerplaat bijvoorbeeld; een hardschuim isolatieplaat met vezelvrije kern, aan twee zijden voorzien van een glasvlies cachering. Door de hoge isolatiewaarde is de plaat zeer geschikt als vloerisolatie en uitstekend te verwerken in combinatie met vloerverwarmingssystemen. Verder leverde Kingspan de Kooltherm K10 Plafondplaat. Eveneens een resol hardschuim isolatieplaat met vezelvrije kern, aan twee zijden voorzien van een glasvlies cachering. Door de hoge isolatiewaarde is deze plaat zeer geschikt voor het isoleren plafonds van bijvoorbeeld parkeergarages. Dat geldt ook voor het Kingspan W’all-in-One Basic Binnenisolatie Element: een PIR hardschuim isolatieplaat met vezelvrije kern, die aan twee zijden is voorzien van een alu meerlagen complex en aan één zijde een 9,5 mm gipskartonplaat. Deze plaat wordt veelal toegepast voor het thermisch (na)isoleren van onder meer dakconstructies.

‘Slimme’ isolerende mortel van Van Wylick

Met als basis cement, gerecyclede polystyreenkorrels, vermiculite en toeslagstoffen, leverde Van Wylick, isolerende mortels BV de lichte afschotmortel Betopor C-EPS. Hiermee is een sterke, drukvaste isolatie en naadloze afschotlaag aangebracht. Betopor C-EPS heeft enkele slimme eigenschappen ineen. Het afzonderlijk aanbrengen van dampremmer, isolerende afschotplaten en een noodlaag is niet nodig. Dit zorgt niet alleen voor een kortere bouwtijd maar ook voor een kostensparing. De mortel is geschikt voor elke denkbare waterdichte afwerking. Het inwellen van platen EPS, PUR of PIR zorgt bovendien voor betere isolerende prestaties van het te verwerken oppervlak en een gunstigere energiehuishouding. En die gunstige energiehuishouding is juist een van de uitgangspunten van de bouw van Boston en Seattle.

Opdrachtgever: VOF Pier III (Bouwfonds Ontwikkeling en Synchroon Ontwikkelaars)
Architect: Frits van Dongen en Patrick Koschuch (Van Dongen-Koschuch Architects and Planners)
Bouw: J.P. van Eesteren

 

Deel dit bericht via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Volg ons:

Meer berichten