TotaalDakConcept draagt bij aan realisatie imposante Pontsteiger

Het appartementencomplex Pontsteiger aan de oevers van het IJ in Amsterdam is een blikvanger van jewelste. Het indrukwekkende 90 meter hoge bouwwerk is zeker voor de binnenvarende schepen een markant baken van de nieuwe wijk in de Houthaven. Niet alleen wat vormgeving (architectenbureau Arons & Glauff), maar ook wat materialisatie betreft, is Pontsteiger een uniek gebouw. De opvallende, in zes tinten geglazuurde gevelstenen zorgen voor een letterlijk schitterende aanblik. De 25 verdiepingen tellende Pontsteiger herbergt behalve koop- en huurappartementen, horeca en bedrijfsruimten, afmeer plekken voor boten en een kelder met fietsenstalling en parkeergarage.

Stadspoort

Pontsteiger heeft iets weg van een stadspoort en biedt ruimte aan 66 luxe koopwoningen en 252 huurwoningen. Kenmerkend is het geweldige uitzicht, niet alleen vanuit de appartementen, maar ook vanuit de glazen lift. Passend bij de statuur van het bouwwerk is de entree: een 200 meter lange en 30 meter brede pier.

TotaalDakConcept

TotaalDakConcept heeft door de samenwerking met Kingspan, Icopal en Van Wylick, een belangrijk aandeel gehad in de realisatie van de platdakconstructies van Pontsteiger, waarbij nadrukkelijk aandacht is besteed aan de energieprestaties. Het EPC van het gebouw is met 0,25 beduidend lager dan de wettelijk voorgeschreven 0,4.

Kingspan

Kingspan heeft voor een goede isolatie en afwerking meer dan 6.000 vierkante meter aan Kingspan Therma TR24, TR26 FM en TT46 FM Platdak Plaat toegepast. De Kingspan Therma TR24 Platdak Plaat is een PIR hardschuim isolatieplaat met vezelvrije kern, die aan één zijde voorzien is van een gebitumineerd glasvlies en aan de andere zijde van een mineraal glasvlies. TotaalDakConcept betrokken bij duurzaam dak PontsteigerKingspan Therma TR26 FM Platdak Plaat en Therma TT46 FM Afschot Dakplaat zijn PIR hardschuim isolatieplaten met een vezelvrije kern en die aan twee zijden voorzien zijn van een alu meerlagen complex. Beide platen voldoen aan de strenge brandveiligheidseisen, vastgesteld door Factory Mutual (FM approval).

Icopal

Icopal leverde onder meer de bitumineuze dakrollen EshaGum 470 (WS) en EshaBase (P EPS, 260 z/z, 460 en 460 3mm). De EshaGum 470 WS is een wortelwerende dakbaan, die speciaal ontwikkeld is voor vegetatiedaken. De EshaBase P EPS dakrollen worden mechanisch bevestigd op een schroefbare ondergrond (staal/hout) en zijn ook geschikt bij losliggende systemen waarbij de dakconstructie (beton/hout) het gewicht van de ballastlaag kan dragen. Door de speciale samenstelling van EshaBase P EPS worden deze dakrollen ook toegepast op ongecacheerde EPS isolatie platen.

Van Wylick

Van Wylick, isolerende mortels BV leverde de lichte afschotmortel Betopor C-EPS, die als basis cement, gerecyclede polystyreenkorrels, vermiculite en toeslagstoffen heeft. Hiermee is op het dak van het Amsterdamse appartementencomplex  een sterke, drukvaste isolatie en naadloze afschotlaag gerealiseerd. Het voordeel van de isolerende en brandveilige Betopor C-EPS is dat tijdrovende handelingen voor het afzonderlijk aanbrengen van dampremmer, isolatie afschotplaten en noodlaag achterwege blijven. Betopor C-EPS verenigt deze handelingen namelijk in één werkgang. Dat is tijd- en kostensparend. Het dakoppervlak dat met Betopor C-EPS wordt verkregen, is geschikt voor elke gewenste waterdichte dakafwerking. Bovendien wordt door het inwellen van platen EPS, PUR of PIR de isolerende prestaties van het platte dak vergroot.

Opdrachtgever: Dura Vermeer en M.J. de Nijs

Architect: Arons & Gelauff architecten

Bouw: Bouwcombinatie Dura Vermeer/De Nijs Pontsteiger VOF

Deel dit bericht via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Volg ons:

Meer berichten