Groendak en maatwerk daglichtoplossing Depot Boijmans van Beuningen

TotaalDakConcept groendak Boijmans van BeuningenEen wereldprimeur is het. Het van een prachtig groendak voorziene nieuwe depot van het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen. Het is het eerste kunstdepot ter wereld dat bezoekers toegang biedt tot de complete kunstcollectie. Een conservator is er niet aan te pas gekomen, die volgens bepaalde criteria meestal een selectie van de stukken laat zien. Trek er maar een dag voor uit, want het zijn er maar liefst 151.000.

Het iconische ontwerp – het wordt nu al in de volksmond de Nieuwe Kuip en de Soepkom genoemd – van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV is bijna veertig meter hoog. De spiegelgevel is één van de bijzondere kenmerken van het gebouw. Daarnaast is het extensieve groendak een blikvanger van jewelste. En een blikverruimer, want het uitzicht over Rotterdam is prachtig. Het is een soort dakpark op hoogte geworden met 75 berkenbomen en ander groen die het dakpaviljoen omgeven. Ook TotaalDakConcept is op het dak te vinden.

Isomix en AGS

Het is een van de eerste daken met het Isomix®Plus Dak- of Vloersysteem van Van Wylick. Hierin zijn bovendien eps-platen van Kingspan Unidek als inlage verwerkt. Isomix®Plus is een waterafstotende mortel die doorslag van vocht voorkomt. Het is de ideale basislaag voor conceptdaken, zoals bijvoorbeeld PV-panelendaken, parkeerdaken, waterretentiedaken, leefdaken en in dit geval groendaken. AGS Products BV, partner van TotaalDakConcept en leverancier van dakproducten en dakaccessoires van lood, zink, koper, aluminium, RVS en PVC leverde voor het dak onder meer aluminium afvoeren, aluminium noodoverlopen en speciale aluminium maatwerk doorvoeren.

Kingspan Light & Air

Het gedurfde ontwerp voor het 14.000 m² grote kunstdepot vroeg om een maatwerk daglichtoplossing. Kingspan Light + Air zorgde voor de glazen dakoplossing in opdracht van Koninklijke BAM Groep en architectenbureau MVRDV. Omdat de kunstwerken een grote waarde vertegenwoordigen moest de constructie zeer inbraakwerend zijn (niveau WK 3).  Michel Verwaal, commercieel technisch directeur bij Kingspan Light & Air, zegt: “Het depot van Boijmans van Beuningen is een uniek gebouw dat er gelijk uitspringt door zijn vorm en uitstraling. Voor ons was het dan ook zeer fijn hieraan een mee te mogen werken doormiddel van de BA-RC glasdakconstructie en zonwering op het dak.”

Deel dit bericht via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Volg ons:

Meer berichten