Er liggen in Nederland ca 400.000.000 m2 platte daken. En er komt jaarlijks zo’n 10–15.000.000 m2 bij. En het zijn niet de kleinste daken die we tegenwoordig gerealiseerd zien worden. 100.000 m2 tot wel 150.000 m2 plat dak is geen uitzondering meer. Deze gigantische “dozen” verrijzen op bouwgrond die verder niet gebruikt meer kan worden voor andere doeleinden. Wat zou het logisch zijn als we deze gigantische oppervlaktes een extra functie zouden geven en wel op het dak!
In het huidige klimaatbeleid is het genereren van milieuvriendelijke energie top prioriteit. Wind- en zonne-energie zijn daarin de belangrijkste bronnen voor alternatieve energie. Hoewel we overtuigd zijn van het nut van deze energiebronnen ontstaat er steeds meer weerstand tegen het plaatsen ervan. Windmolens worden volop in zee gebouwd, maar daar redden we het niet mee. Er zullen ook de nodige windmolens op land gebouwd moeten worden en daar ontstaat steeds meer weerstand tegen.
Zonnepanelen
PV (Photo Voltaic) panelen of zonnepanelen zien we volop toegepast worden op daken van woningen. Een goede zaak natuurlijk. Maar willen we grotere velden met PV panelen aanleggen dan gaan we dat doen op “dure bouwgrond”. Boeren stellen akkergrond beschikbaar om deze vol te leggen met PV panelen. En ja hoor, ook hier zie je steeds meer weerstand ontstaan van omwonenden. Logisch, want het is geen fraai gezicht, zeker als het schittert in de zon. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals de hellingen van een stortplaats te “bekleden” met zonnepanelen. Maar die zijn er niet zoveel!
PV panelen op bestaande en nieuwe platte daken
Komen we weer terug op die vele m2 plat dak die we prima kunnen ontwikkelen. Geef ze een tweede functie (naast het duurzaam waterdicht houden van het gebouw). Technisch is het mogelijk op zowel bestaande als nieuwe daken zonnepanelen te realiseren. Bij bestaande daken moet natuurlijk wel gekeken worden wat de maximaal toelaatbare extra belasting is. Maar bij het aanbrengen van PV panelen, die mechanisch worden verankerd aan het dak praten we over ca 20 kg/m2 extra gewicht. Bij geballaste systemen loopt dit extra gewicht al gauw op tot ca 80 kg/m2 (afhankelijk van ligging gebouw en hoogte van het dak).
Bij nieuwbouw kan natuurlijk in het ontwerpstadium al rekening gehouden worden met deze extra belasting en kan men bij het maken van een keuze voor een dakbedekkingsconstructie hierbij al op inspelen. Denk daarbij aan een dakbedekkingssysteem dat meer belopen zal worden, een minimaal verwachte levensduur heeft van meer dan 25 jaar en bij voorkeur een witte kleur heeft (en die in de tijd ook wit blijft!) voor een rendementsverbetering van de PV panelen in de zomer.
Witte dakbedekking
Bij bestaande daken is het (bij gebleken geschiktheid) altijd aan te bevelen te kijken naar de bestaande dakbedekkingsconstructie: aanwezige warmte weerstand, begaan-/beloopbaarheid, kwaliteit van het dakbedekkingssysteem. Veelal is het raadzaam om sowieso een nieuw dakbedekkingssysteem aan te brengen. Immers wanneer de PV panelen zijn aangebracht (met een minimale levensduur van meer dan 25 jaar) kan men tussendoor niet even nieuwe dakbedekking aanbrengen! Ook hier geldt een voorkeur voor witte dakbedekking, ofwel een zonreflectiedak. Vanzelfsprekend zorgt witte dakbedekking ook voor minder snelle opwarming van het onderliggende gebouw in de zomer.
Wie volgt?
Het aanbrengen van PV panelen op platte daken is zeker niet nieuw en wordt gelukkig al regelmatig toegepast. Zo zijn van veel vestigingen van IKEA de platte daken al voorzien van PV panelen voor eigen gebruik. Echter het kan veel beter. Als op alle bedrijfspanden met behulp van zonnepanelen op de daken hun eigen energie behoefte zouden kunnen dekken, dan zou dat al een grote stap voorwaarts zijn. Een volgende stap is dan om de resterende oppervlakten worden vol te leggen met PV panelen, waarbij de overtollige energie wordt teruggeleverd aan het net!
Wat let ons om hiermee morgen te beginnen!
Bram Kranenburg
DakAdviesKranenburg, adviseur TotaalDakConcept